zaterdag, 24 jan.'09

Uit het boek Spreuken
4, 23

Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Letterlijk is het hart de bron van je leven, figuurlijk gezien, of beter gezegd Bijbels gezien, is Jezus de bron van mijn leven. Ik zie dus niet in welk opzicht ik over mijn hart moet waken, dat begrijp ik dus niet.

Anoniem zei

Het eerst doel is ;waken over onze gedachten,want in onze gedachten sluipt alles binnen ,wat als we er te lang meer bezig zijn doorsijpelt het door naar ons hart ,en als het daar wortelt maakt ,is God niet meer op de eerste plaats in ons hart.
Waken over ons spreken,maar belangrijker is te waken over onze gedachten---zo komen we tot zuiverheid van hart,wat het belangrijkste doel is in ons leven.ml

Anoniem zei

Zo heb ik het begrepen:
In je hart neem je de belangrijkste beslissingen, blijf ik van Jezus houden, blijf ik van die ander houden? Waak dus over de liefde in je hart voor Jezus en voor je medemens.

Anoniem zei

Waak over je hart? Iedereen krijgt gedachten binnen., maar wat doet men ermee ? Gedachten van Nu..en gedachten van jaren geleden dezelfde gedachten ..maar men zal er gans anders op reageren..door vele mogelijke andere omstandigheden ...een mens veranderd ...de keuze wat we met gedachten doen hebben we altijd zelf in de hand..soms juist ..soms niet juist....wie zonder fouten..is werpe de eerste steen..

dus waak over je hart
vraag kracht om sterk te zijn in deze moeilijke wereld want ..alleen is het oo0... zo moeilijk
ik wenes sterkte aan allen
groetjes

WillyD.J. zei

Dat waar je voedsel aan geeft, zal uiteindelijk overwinnen.
Belangrijk is dat je voor jezelf weet, gevoelens zijn niet positief of negatief, pas als je ze gaat filteren door je hart en je verstand geef je ze een waarde.
Ik voor mezelf kies steeds in het belang van de vrede, de liefde, dat is als goede grond waar de zaden maximaal kunnen opkomen en groeien.

Anoniem zei

Het doet zo'n pijn als men telkens opnieuw op je hart trapt. Zeker indien men dit doet door misbruik te maken van kinderen "de meest kwetsbaren". Het enige wat je dan kan doen is (bang) afwachten, blijven hopen dat alles vandaag goed afloopt en ooit ten goede keert en blijven bidden. Telkens opnieuw "aanvaarden" (en proberen te verwerken) en niet (ver)oordelend loslaten.
Geen gemakkelijke opgave !
En verder . . .
Stroomopwaarts zwemmen is heel vermoeiend en bovendien helaas onbegrijpbaar voor velen in "de wereld".
Een zeer bang hart.

Anoniem zei

Ik hoop dat er gauw hulp komt ook voor jou...

Anoniem zei

Ik begrijp het zo: het hart is het Oudtestamentische beeld voor de kern van onze persoonlijkheid, de mens zoals God ons bedoeld heeft. Maar ons hart wordt belaagd door de pijn die we allemaal in dit leven meemaken. Vaak verharden mensen zich dan. Het hart wordt belaagd door de tijdsgeest en zijn normen en waarden. Vaak passen mensen zich daaraan aan.
Ook met wat ml zegt, ga ik akkoord.
Bewaak je hart, betekent voor mij zoiets als: wordt niet cynisch ondanks al het kwade dat er inderdaad is, maar concentreer je op het goede, dat er eveneens is. Bewaar je idealen, laat je dromen niet afpakken, blijf vertrouwen in God en zijn Woord, wat er ook gebeurt. Bewaar je naïviteit en wees tegelijk een beetje verstandig. Niet zo'n makkelijke evenwichtsoefening. Anderzijds: God is in mij een goed werk begonnen en zal dat zelf tot een goed einde brengen. Bovendien werkt ALLES mede ten goede voor wie God liefhebben. ALLES kan ons karakter meer op dat van Jezus doen lijken.
Slotsom: wees een beetje verstandig, tegelijk argeloos in de wetenschap dat NIETS ons kan scheiden van Gods liefde. God staat boven de lappendeken van ons leven en het resultaat is fantastisch, in Hem.

Anoniem zei

... ik laat me niet kwetsen, zie mezelf graag, God woont immers in mijn hart, ik volg Hèm, niet de mensen. Vraag Hem, gehoorzaam Hem, niet de wereld. Waak over je hart: Hij is lankmoedig en nederig van hart... in mijn hart voor mijn hart en zo..... voor anderen.

Anoniem zei

DANK JE WEL voor jullie steun ! ! !

Glnvb zei

Het is welliswaar iets later maar, dan toch. Zo begrijp ik het.
Als men zou zeggen luister naar je hart, dan bedoelt men dat je moet doen wat je diepinnerlijke mens nodig heeft, het meest verlangd. Waak over je hart is dus helemaal niet in tegenstrijd met waak over je gedachten. Ten tweede moeten we in ons hart de liefde insluiten. We moeten dus waken dat we "de liefde lief hebben, onderhouden", zodat ons hele zijn een toonbeeld van liefde wordt. Dan zal ons hart de mogelijkheid krijgen om zuiverder te worden. En dat is iets wat een raakvlak is met ook vele andere "godsdiensten", en contemplatieve technieken met ondermeer de yoga of de zen -in boedisme-. We zien terug een voorbeeld van oecumene in haar mooiste betekenis, in de transedente ervaring. En die ervaring komt voor een zoekend mens, voor een gelovige uit God. Je kan dus nooit zen of yoga beoefenen zonder ergens te geloven.

assalam alaikum
Ja! zelfs onze moslim broeders kunnen ons inspireren.