vrijdag, 13 maart '09

Uit het evangelie volgens Matteüs
21, 42

Jezus sprak :
'Hebt u dit nooit in de Schriften gelezen: “De steen die de bouwers afkeurden is de hoeksteen geworden. Dankzij de Heer is dit gebeurd, wonderbaarlijk is het om te zien.”'

5 opmerkingen:

Anoniem zei

" De steen die de bouwers afkeeurden is de hoeksteen geworden". Deze zin heb ik nooit echt begrepen;ik denk dat men iets moet afweten van metsen om dat goed te verstaan.C.

Anoniem zei

Lieve C,
Ik ken ook niets van metsen en probeer dag na dag het "Woord van God" beter te begrijpen.
Ik begrijp het zo (weet niet of dit zo bedoeld is).
De mensen doodden Jezus --> de mensen zijn de bouwers & en Jezus is de hoeksteen.
Zonder Jezus staat wij "mensen" nergens ! ! !

WillyD.J. zei

De Mensen zijn de bouwers, en Jezus is de hoeksteen.
Bouwers zijn mensen die een latent talent ontwikkelt hebben, ze hebben het in zich zelf ontdekt, zuurstof gegeven en gebruiken het ten dienste van zichzelf en anderen.
Hoe anders kan het lopen met mensen die al te vroeg voor zichzelf besluiten dat "niemand hun talent erkent", ze zijn dikwijls zelf nog een "steen", met een verborgen schitterende kern, maar ze geven zichzelf niet de tijd om die schittering door te laten breken.
Op zo een moment worden dikwijls onherroepelijke keuze's gemaakt zoals nog maar weer eens twee dagen geleden in Wingenden, "Ik zal ze wel eens een lesje leren"..
Het leven is een grote les, en nooit komt er een einde aan deze school, niet op 17, niet op 77 etc.
War zeer belangrijk is in deze "samenleving" is dat we er terug een echte samenleving van maken waar mensen elkaar terug kennen, echt kennen, waar mensen van stenen terug mensen worden en zo alleen nog figuurlijk als hoekstenen of fundamenten worden beschouwd.
Als Jezus zichzelf tot hoeksteen bestempeld is dat niet omdat hij als een steenharde, beenharde, mens door het leven is gegaan maar net integendeel omdat hij iedereen de oogkleppen afnam, en wees op het belang van vergiffenis, en mededogen, inplaats van iemand te veroordelen omwille van mogelijke zonden begaan door zijn voorouders of omwille van een bepaald "beroep"
Allemaal zijn wij mensen, broeders zusters, vaders en moeders, elk gelijkwaardig, van geboorte tot (soms veel te vroeg sterven)laat ons dit vooral voor ogen houden.

Willy

Anoniem zei

Beste anoniem, "zonder jezus staan wij nergens" dat is zeer zeker waar.En ook wat WillyDJ schrijft is waar. Toch ben ik nog niet zeker of er niet méér wordt gezegd in dit citaat. Ik denk dat een hoeksteen wil zeggen : een verbindingssteen die tot steun of stut fungeert. Zo is het Jezus die ons verbindt ,door wie wij één mogen zijn met God ,onze Vader.Ja , zonder Jezus staan wij nergens.C.

WillyD.J. zei

Er staat inderdaad voor wie goed leest nog meer in dit citaat beste C.
"De steen die de bouwers afkeurden is de hoeksteen geworden.
Dankzij de Heer is dit gebeurd"
Jezus geeft ons hier met evenveel woorden een uitnodiging, en een vraag, wie ben jij als bouwsteen? keur je jezelf af? Wordt je door anderen afgekeurd, terecht of onterecht? Weet dan dat als je je pad afstemt op de levenswandel van Jezus, en door hem bij de Heer, zal hij je begeleiden door het leven, Hij zal van jou een hoeksteen maken, een Mens waar anderen op mogen terugvallen.
Vrede en alle goeds
Willy