woensdag, 24 sept.'08

Uit het evangelie volgens Johannes
15, 4-5

Jezus zei :
'Blijf in mij, dan blijf Ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven.
Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en Ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen.'

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze tekst is mij uit het hart gegrepen, maar wel moeilijk te volbrengen. Maar het is de volle waarheid. In Jezus blijven is de enige manier om vrucht te dragen in deze verziekte wereld. Ik noem deze wereld verziekt om alles wat er misgaat, maar vooral omdat God en het geloof in Hem en in Zijn zoon Jezus vrijwel geen plaats meer hebben. Alleen mensen die willen volharden, in Hem willen blijven en vrucht willen blijven dragen redden het in dit aardse tranendal. Dat ik mijn geloof door alle stormen in mijn leven heen nog niet ben kwijtgeraakt komt doordat ik, steeds als ik op wilde geven en bijna verdronk- figuurlijk- altijd weer werd opgeakt en Jezus mij weer in Zijn armen sloot. Daardoor weet ik dat in Hem blijven echt het enige is dat een mens kan doen.

Anoniem zei

Voor mij is de Eucharistie en de heilige Communie het hoogste middel om in Jezus te blijven;"Wie Mijn vlees eet en Mijn bloed drinkt blijft in Mij en Ik in hem---en Wij(Drieéenheid)zullen verblijf in hem houden!!!
Maar ook in beproevingen ;"Vrees niet Ik ben het" die naast je staat en je weer opricht!!!"ml

Anoniem zei

De aarde is vol pracht en glorie, alleen zonder in Hem te zijn zien we alleen ellende. Zonder in Hem te zijn zijn we levend dood, wat ook de betekenis is in het O.T. van het dood zijn. Van de bron afgescheiden zijn we "dood". Maar met Jezus een zijn dragen wij waarlijk vruchten, de vruchten van zijn liefde, overal om ons heen.
Annie

Anoniem zei

aan de vruchten herkend men de boom wordt er vaak gezegd,en zo is het ook.
wanneer wij leven van Gods woord en voorzienigheid dan krijgt het leven een andere zin .Ik denk dat onze wereld vergeten is hoe groot en machtig God wel is.Alleen hij is in staat om ons te geven wat wij echt nodig hebben om te leven,want eenmaal voor zijn Aanschijn vervalt heel het wereldse in het niets.
Ik ga vaak naar de vieringen in Opgrimbie bij de zusters op het koninklijk domein.Het is een ware genade om daar te mogen zijn ,in hun gebed ,zang,vieren van de Eucharistie,wordt je zo opgenomen in het Hemelse dat je de tijd vergeet en stil wordt van Gods Aanwezigheid in hun midden.Jammer dat ze zo aangevallen worden door de politiek en dat ze geen vergunning krijgen ,jammer dat die mensen niet beseffen dat zij bidden voor onze wereld,dat zij een echte rank zijn en zeker weten,heel veel vruchten dragen.
mag ik aan eenieder die dit leest vragen om jullie gebed ,zodat deze zusters toch mogen verder werken aan hun werk in Opgrimbie.
het feit dat men daar zo tegen is ;is ook weer eens een bewijs dat men deze ranken wil wegwerpen ,en dat bewijst weer de armmoede van onze wereld.Maar wij blijven geloven in de goede vruchten van het gebed.

Anoniem zei

Wat mij opvalt in dit stukje evangelie is het feit dat Jezus hier een keuze vraagt van ons: 'Blijf in mij...'. Waarop Hij zegt 'dan blijf Ik in jullie'.
Jezus vraagt ons ja-woord, enkel zo kan Hij in ons blijven, en ons de genade verlenen vruchten voort te brengen.
En inderdaad... wat kunnen wij zonder Hem...
Laat ons bidden, als het kan dagelijks, in alle eenvoud, met ons hart, in vreugde of dorheid,... dat Hij de de levende wijnstok mag zijn in ons leven, en wij de ranken die in diep geloof aan Hem zullen verbonden blijven.

Anoniem zei

Beste Lili,
inderdaad, laat ons bidden dat de zusters mogen blijven in Opgrimbie.
Zij houden in stilte 'de lamp' brandend.

Anoniem zei

Ja we bidden mee voor de Monialen van Opgrimbie.
Thérésia van Lisieux noemde het gebed ;"De hefboom die de wereld optilt!!!"
ml

Anoniem zei

Ik sluit mij ook aan bij het gebed voor de zusters in Opgrimbie, en ook voor alle contemplatieven elders.
Een plastisch voorbeeld van de wijnstok en de ranken kreeg ik toen ik onlangs de blauwe regen wou bijsnoeien en per vergissing een rank teveel wegsnoeide - los van de stam was er voor die rank geen leven meer mogelijk.
ll.

WillyD.J. zei

Lieve mensen, dit is de dualiteit die zich in meerdere of mindere mate bij ieder van ons voordoet, eb en vloed, één of gescheiden van Hij die licht en liefde is.
Inderdaad Isolde, moeilijk te volbrengen dus...
Zalig wij die beseffen dat God's genade en vergiffenis zonder grenzen is.
Het is ook die grenzeloosheid die mij en waarschijlijk vele anderen steeds weer op weg zet naar anderen, diezelfde liefde dat zelfde licht schenkend dat zo gratuit in ons hart aanwezig is!
Mag ik jullie verblijden met de volgende mededeling? Ik ben gisteren naar een avondgebed met aansluitend info avond geweest van de Internationale bijeenkomst van jongeren in de geest van Taizé die dit jaar in Brussel plaatsvind.
Deze bijeenkomsten geven mij net als het komen en gaan van vele duizenden jongeren in Taizé zelf een warm en gedragen gevoel dat geloven in God en zijn zoon Jezus geen zaak van geïsoleerde enkelingen is, maar veeleer lééft jawel en zelfs overal ter wereld, zoals ook de wereldjongerendagen bevestigen!
Ik wil jullie in navolging van de nieuwe drager van het Petrusambt op het hart drukken om jullie geloof niet te beleven onder een korenmaat maar moedig te tonen aan de gemeenschap rondom ons!
Het zal voor velen onder ons die zich eenzaam voelen een deur openen naar een nieuwe lente, een lente van het geloof die vele bloemen en vruchten zal dragen!
Van harte
Willy

Anoniem zei

De zusters vam Opgrimbie, daar heb ik nog nooit van gehoord, maar nu ik dit zo lees, wil ik er voor gaan bidden, want ze doen blijkbaar heel goed werk. Mag ik weten waar Opgrimbie ligt? Ik heb zelfs nog nooit van dat plaatsje gehoord, waar vind ik dat? Ik zou het kunnen opzoeken op Google, maar ik vind het soms fijner om gewoon antwoord te krijgen van een persoon. Maar nogmaals, ik bid mee, met info waar ik het moet zoeken NOG gerichter.

Anoniem zei

Isolde,Opgrimbie ligt in de provincie Limburg dicht bij Zutendaal,ze voorzien in hun eigen onderhoud en maken mooie beelden enz en leven van giften.Ze bidden in verbondenheid met de hele wereld.We hebben hen allen ontmoet op een zondagwandeling en dachten dat er engelen uit de hemel naar ons toekwamen,zo jong en stralend mooi en vriendelijk.
In Lavuse-Ann dicht bij Beauraing is ook een jonge gemeenschap van zusters en broeders we zijn er op bezoek geweest ;"Tiberianen"genoemd naar het Meer van Tiberias,ze voorzien ook zelf in al hun benodigdheden en koken nog op een kachel met hout,het ligt midden in de bossen,al deze jonge mensen ook in Opgrimbie hebben een ongelovelijke uitstraling allen zonder uitzondering stralen van geluk.Laten we bidden voor deze monialen en monniken dat er bewuste eenheid in verscheidenheid mag bloeien,op voorspraak van deze verborgen beroepsbidders.ml

Anoniem zei

Anoniem, hartelijk bedankt voor deze informatie. Ik ga er voor bidden. Aan jou nog een andere vraag. Ik snap dat jij je naam niet bekend wilt maken op deze blog, in principe ben ik even anoniem als jij. Want de naam die ik gebruik lijkt nog voor geen meter op mijn werkelijke naam. Ik hoef niet te worden herkend. Vandaar een verzonnen naam die niemand uit mijn omgeving zelfs maar voor een meter van me zou verwachten. Maar het is prettiger om iemand met een naam te kunnen aanspreken, anders lijk je net een nummer, iets dat in de ruimte zweeft. Als je het liever zo wilt doen, onder Anoniem, dan respecteer ik dat natuurlijk ten volle. Het is jouw keus en het is mogelijk, het is puur een vraag.

Anoniem zei

Isolde ,er zijn meer personen anoniem,ik weet niet of je ml bedoeld,het is de 1é x dat ik op een blog schrijf,ik weet niet wat Open ID of Naam /URL betekent en als je niets aantoets wordt je reaktie niet verzonden,mijn echte naam is dus ml: Marie-Louise genegen in het hart van de Heer. ml

Anoniem zei

Beste ml,
als je graag je naam vermeldt, moet ne die URL niet gebruiken, gewoon je naam intikken, en dat zou moeten volstaan.