zaterdag, 27 sept.'08

Uit het boek Baruch
3, 13


Als je was gebleven op de weg die God je wees had je voor altijd in vrede geleefd.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Om te beginnen even dit: Ik meende dat ik de Bijbel wel kende, maar Baruch? Dat Bijbelboek ken ik niet, kan iemand mij vertellen waar ik dat kan vinden in de Bijbel? Ik heb me suf gezocht, maar kom het niet tegen. Trouwens, het boek Wijsheid ook niet. Wordt daar het boek Prediker mee bedoeld?

Daarnaast vind ik de tekst voor deze dag heel erg moeilijk te verteren. Die komt op mij over als: "Het is je eigen schuld dat je in deze wereld leeft waar zoveel onrust en totaal geen vrede heerst." Ik voel het aan als keihard en veroordelend en ik word hier heel verdrietig van. Ik geloof nooit dat die Baruch in de Bijbel voorkomt, want ik heb in de Bijbel nooit zulke liefdeloze teksten gevonden.

Anoniem zei

Beste Isolde,
het boek Baruch, evenals het boek Wijsheid, komen voor in de zogenaamde Deuterocanonieke boeken van de Bijbel. Dit zijn een deel boeken die de protestantse gemeenschap niet heeft opgenomen in de Bijbel, de katholieke gemeenschap echter wel. Dus de protestantse bijbel is iets dunner dan de katholieke. Dus ik vermoed dat jij een protestantse bijbel hebt. Zou dat kunnen ?

Anoniem zei

Beste Isolde,
veel mensen hebben in hun leven momenten gekend waarvan men kan zeggen: 'Hier heeft God zich aan mij getoond'. Heel dikwijls ervoeren we tijdens deze momenten een oproep van God, een wegwijzer voor ons persoonlijk leven; een uitnodiging van God aan ons persoonlijk adres, zeg maar.
Wanneer we tenvolle de weg zouden hebben ingeslagen die God wees, zou ons hart in vrede zijn; want we zouden immers leven naar Gods wil.
Maar ieder van ons weet ook dat we dikwijls lauw zijn in onze navolging van de Heer, en daardoor niet, of gedeeltelijk, in Gods wil staan.
Diep in onszelf verliezen we dan iets van Gods vrede, want ergens zijn we niet 'in orde'.
Het mooie van God is dat Hij in zijn grote barmhartigheid Jezus heeft gezonden om ons weer op te tillen, te vergeven, ons weer te brengen naar die diepe gehoorzaamheid naar Gods stem. Zo zullen we weer meer en meer Gods vrede in ons dragen.
Of om het met de woorden van Baruch te zeggen: 'Als je was gebleven op de weg die God je wees had je voor altijd in vrede geleefd'.
Dus we hoeven deze woorden niet te lezen als een zware veroordeling, maar als een liefdevolle boodschap waarbij God ons op het geweten tikt en oproept de Blijde Boodschap werkelijk te ontvangen, en er gehoor aan te geven.
Dit zal vrede geven in onszelf, in onze kleine omgeving, en in de grote wereld waarin we leven.
Zo dacht ik...

Anoniem zei

Elk oordeel wat wij over een ander mens menen te hebben is een afwijking van Gods weg.Dat geldt ook voor situateies.
Alles geschied op juiste ogenblik op de juiste plaats en de juiste persoon staat altijd voor je.
Wij vinden vaak dat heel veel anders zou moeten. Overgave is de weg die God je wijst, overgave geeft rust en vrede.
Overgave vraagt een onvoorwaardelijk vertrouwen in God.

Anoniem zei

Voor mij staat het grenzeloos vertrouwen in God die Vader is van alle mensen op die plaats in mijn hart waar de vrede zou kunnen verstoord worden door duisternissen en stormen ,verborgen angsten enz

Vader,ik verlaat mij op U
doe met mij wat U goedvindt
wat U ook met mij doet zult
ik dank U----

Deze houding is het beste middel om de innerlijke vrede te ontvangen en te behouden!!!

Een jonge vrouw die haar man op enkele maanden tijd moest loslaten,kon dit pas echt enkele dagen vôôr zijn dood,toen ze bad;"Vader Uw wil,niet de mijne"
mlouise

Anoniem zei

Mijn eerste reactie bij het lezen van dit bijbelcitaat was : 'Dit is een waarheid als een koe'. De nagel op de kop geslagen. Ik ben er inderdaad van overtuigd dat als we Gods richtlijnen zouden navolgen, we innerlijke vrede zouden kennen, ondanks de omstandigheden. Maar 'het vlees is soms zwak', nietwaar ? Ik gun me zelf ook het recht om 'fouten te maken', om niet 'volmaakt' te zijn. Maar dat neemt niet weg dat ik ook de voortdurende roepstem hoor om het anders of beter te doen... Is ons leven niet een uiterst boeiende kans om steeds meer christen te worden ? Zo ervaar ik het toch....
Nog een warme nazomerse groet aan allen !

Anoniem zei

Ja, ik heb zeker een protestantse Bijbel, want ik heb een protestantse opvoeding genoten. Sterker nog, ik ben nog steeds protestant. Dat ik deze site volg komt omdat ik alles wat het katholieke geloof betreft boeiend vind. Dank je voor de info. Zijn die Deuterocanonieke boeken los te koop of zitten die alleen in katholieke Bijbels verwerkt? En als ze te koop zijn, waar dan? Ik wil die boeken wel eens lezen.

Anoniem zei

Isolde,tijdens de WJD in Sydney,hoorde ik het getuigenis van een jong protestans meisje,ze was ook opgevoed in de protestanse traditie,maar voelde zich ook erg aangetrokken tot de RKK ,had de jongerendagen in Keulen ook reeds bijgewoond en getuigde dat alles wat hun met de paplepel was ingegoten over de RK Kerk de Paus enz helemaal niet juist was,er rolde een traan over haar wangen ,zo erg verlangde ze om Jezus te ontvangen in de Communie,maar voorlopig kan het slechts bij een geestelijke Communie blijven ,zei ze,ze zou het Katholiek geloof nog verder bestuderen,vooraleer ze zich definitief zou willen aansluiten.
Laten we bidden dat ieder in zijn geloof de volheid van waarheid mag zoeken en vinden.
Proficiat voor je openheid naar de RKK.Als je een maal de rijkdom van deze parel aan de kroon van de godsdiensten hebt ontdekt ,vindt je een onuitputbare bron;
Gezegende zondag.
mlouise.

Anoniem zei

Beste Isolde,
ik vind het een verrijking dat ook protestanten deen nemen aan deze blog. Je bent dus van harte welkom !!
En zoals ml zegt: laat ons gewoon samen bidden, vertrouwend dat Gods Geest ons zal leiden op de weg die ieder moet gaan.

WillyD.J. zei

Lieve mensen, ik wil jullie in dit verband wijzen op de manier die Broeder Rogér van Taizé doorheen zijn gelovig leven in dienst van ons aller God dagelijks in praktijk bracht, samen met de gemeenschap die hij gesticht heeft en waar Katholieken, Protestanten en andere gelovigen samen leven en het geloof in één en dezelfde God belijden.
Niet de verschillen zijn belangrijk maar wel de overeenkomsten zeg ik altijd maar en als je ziet hoe na al die jaren jonge mensen nog steeds ge-enthousiasmeert worden door zijn "pelgrimage van vertrouwen" en met vele duizenden afzakken naar Taizé of tijdens één van de samenkomsten zoals dit jaar in december te Brussel kan ik alleen maar zeggen dat ook hier God's geest daadwerkelijk aanwezig is en zijn vrede schenkt waar de harten van de mensen er voor open staan
Willy

Anoniem zei

Beste Willy,
dat heb je mooi en juist gezegd !

Anoniem zei

Dat wist ik niet, dat de protestantse bijbel iets dunner is dan de katholieke..
Hoe zit het met de evangelien van oa Thomas, Judas en Maria Magdalena, die in deze eeuw teruggevonden werden. Wat is jullie mening daarover.