maandag, 29 dec.'08

Uit de eerste brief van Johannes
1, 9-11b

Wie zegt in het licht te zijn maar zijn broeder of zuster haat, bevindt zich nog altijd in de duisternis.
Wie de ander liefheeft, blijft in het licht en komt niet ten val,maar wie de ander haat, bevindt zich in de duisternis.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hier schrik ik van, ik wist het wel, maar nu ik dit weer lees realiseer ik me weer des te meer dat ik in staat ben om mensen te HATEN!!!! Ik weet hoe zondig en hevig dat is, maar ik kan mensen die mij kwetsen echt haten. Dat moet dus niet, maar o, het is ZO moeilijk om vijanden lief te hebben.

Unknown zei

Als ik het citaat lees moet ik onwillekeurig denken aan de woorden van Augustinus: "Heb lief en doe dan wat je wilt." Als we er naar trachten om de liefde het eerste woord te laten hebben en ons daardoor laten inspireren, dan hebben we een goede basis om beslissingen te nemen. En als we ons dan al betrappen op gevoelens van haat, als we dan al moeite hebben om mensen lief te hebben die ons gekwetst hebben, dan mogen we (denk ik) ook beseffen dat dit menselijk is en daar met liefde en mededogen naar onszelf toe trachten mee om te gaan. Dan kunnen we wellicht ook groeien in liefde en mededogen naar anderen toe. In het besef dat God ons met mededogen liefheeft, in ons vallen en opstaan, in ons falen en proberen. hij heeft ons onvoorwaardelijk lief en wij mogen sprankeltjes van die eindeloze liefde trachten uit te stralen naar onze medemensen.

Anoniem zei

Een confronterende tekst,vind ik ook anoniem. En al wil je het niet Ann, toch kan de kwaadheid het halen op de liefde: misschien een kwestie van temperament maar ook van hoe zeer iemand je kwetst.
Ik ondervond het nog maar pas geleden; Al wilde ik niet kwaad zijn op die persoon, het lukte me niet om op eigen kracht uit 'die hel' (want zo noem ik die toestand)te geraken. Vurig en oprecht bad ik tot God om Zijn hulp tot voor enkele weken, en plots was er een vrede in mijn hart, zoals ik nog nooit ervaren heb.Ik ben de Heer dankbaar en zal er alles aan doen om die vrede(Zijn vrede) te bewaren.C.

Anoniem zei

Het is goed om aan te voelen als iets niet in orde is. 'Haat' is zo'n gevoel. Het geeft iets aan over de 'ander', 'jezelf', de 'situatie' waarin je je met die ander bevind en het gevoel dat je daarbij hebt. Dit alles gooien we soms op een hoop en daar plakken we een gevoel op 'HAAT'!
Jezus geeft aan om de 'zonde' te haten en de 'mens' lief te hebben. Mensen maken deel uit van Gods schepping en wat God maakt is 'in wezen' Goed. Maar soms maken mensen onvolmaakte/moeilijke ontwikkelingen door of worden daaraan bloot gesteld. Dan doen ze dingen die andere pijn doen, soms zonder het zelf te weten en zelf worden ze er nog niet eens gelukkiger van! Ze delen misschien wel van hun "slechte" schat, die ze in de loop der tijd hebben verzameld. Jezus zij niet: 'Beuk de deur in als ze je niet binnen laten' maar '... schud het stof van je kleren en schoenen en ga verder...' misschien wel om later wel te worden binnen gelaten !
Op zo'n moment kan het goed zijn om je onmacht, onbegrip, ontgoocheling en/of teleurstelling over het gedrag van die ander te uiten door het op een gepaste wijze te zeggen of misschien wel door te zwijgen en weg te gaan. Niet om de ander nog eens extra te kwetsen maar om aan te geven dat dit een situatie is die je "petje te boven" gaat. Hopelijk kan dit de ogen openen (voor iedereen) zodat later een nieuw begin kan worden gemaakt.....

Anoniem zei

Er wordt gezegd, je mag de mens niet haten wel wat ze gedaan hebben./de zonde wat ze begaan hebben./
Ik heb niemand gehaat wel was ik heel lang boos op diegene die en einde maakte aan mijn/ons huwelijk.
En nu ben ik zo ver, ik laat geen gevoelens meer toe,ik geef die persoon aan Christus.