donderdag, 23 okt.'08

Uit de brief van Paulus aan de Efeziërs
3, 14-19

Moge de Vader vanuit zijn rijke luister uw innerlijke wezen
kracht en sterkte schenken door zijn Geest,
zodat door uw geloof Christus kan gaan wonen in uw hart,
en u geworteld en gegrondvest blijft in de liefde.
Dan zult u met alle heiligen de lengte en de breedte,
de hoogte en de diepte kunnen begrijpen,
ja de liefde van Christus kennen die alle kennis te boven gaat,
opdat u zult volstromen met Gods volkomenheid.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Lezing van de dag.
Lucas 12-49
Jezus sprak:
'Ik ben gekomen om op aarde een vuur te ontsteken, en wat zou Ik graag willen dat het al brandde!
Ik moet een doop ondergaan, en Ik word hevig gekweld zolang die niet volbracht is.
Denken jullie dat Ik gekomen ben om vrede te brengen op aarde? Geenszins, zeg Ik jullie, Ik kom verdeeldheid brengen.
Vanaf heden zullen vijf in één huis verdeeld zijn: drie tegen twee en twee tegen drie. De vader zal tegenover zijn zoon staan en de zoon tegenover zijn vader, de moeder tegenover haar dochter en de dochter tegenover haar moeder, de schoonmoeder tegenover haar schoondochter en de schoondochter tegenover haar schoonmoeder.'
Dag Kris, wat een moeilijk te verstaan Bijbelvers is dit. Ik zie ook geen aant. erbij staan in de Bijbel. Ook vanuit het O.T. is dit geen beeldspraak. Ik denk dat het niet van Jezuszelf afkomstig is. Kun jij misschien uitleggen wat hier de boodschap van is?

Annie

Anoniem zei

"Dan zult u (. . . . )de liefde van Christus kennen die alle kennis te boven gaat. . ."(eerste lezing)
En dan Lucas die Jezus volgende woorden in de mond legt:"Ik ben gekomen om op de aarde een vuur te ontsteken, en wat zou Ik graag willen dat het al brandde!"
In beide lezingen gaat het , denk ik , om hetzelfde vuur, de liefde van Christus om Gods Rijk gestalte te geven.
Ik voor mij voel het aan als een aansporing om de lauwheid te overstijgen en vuriger in te gaan op Zijn vraag naar liefde en inzet voor Gods Rijk. Daarvoor moet ik soms ingaan tegen mijn omgeving die alles van de wereld schijnen te verwachten en doof zijn voor het Woord .

Anoniem zei

Annie ,mischien had Jezus hier Zijn nabij lijden voor ogen.Een commentaar op dit Evangelie vind je als je toetst op "Uit de rijke schatkamer van de Kerk"van Dionysius de Kartuizer.
Maar laten we de samenhang van dit Evangelie met de brief van Paulus aan de Efeziérs van vandaag voorop stellen.Geworteld blijven in de Liefde,opdat we zullen volstromen met Gods Liefde.(liefde)ml

Anoniem zei

Beste Annie, en anderen,

ik denk, wie echt kiest voor Christus komt in het vaarwater van mensen die er niet voor kiezen christelijke waarden te beleven. En het is gewoon zo dat dit soms tweedracht veroorzaakt.
Natuurlijk is Christus niet gekomen om deze verdeeldheid te laten ontkiemen in oorlog e.d., maar het blijft een feit dat er een zekere tweedracht is.
Dit is niet negatief... het is gewoon een feit waar wij de Liefde van Christus centraal in moeten stellen.
Dat wilt zeggen: nooit veroordelen, altijd vergevingsgezind zijn, Gods barmhartigheid tonen, enz...

Ik zie dit stuk evangelie niet als negatief, integendeel.
Ik ervaar ze ook als heel actueel...

kris

Anoniem zei

Ik zie dit ook niet als negatief. Tweedracht is er altijd geweest en is er nog steeds,ook in ons binneste. Maar het sluit ook niet aan bij Jezus boodschap. Jezus boodschap is enkel liefde en nog eens liefde. Wat Luc zegt sluit ik me bijaan. Lucas laat Jezus dit zeggen. Nu kunnen er veel toespelingen gedaan worden, maar waar blijft dan de waarheid. De een denk dit en de ander denkt het zo. Maar mijn geloof wordt er niet minder om, mijn wortels zijn stevig in Jezus verankerd. Ik begrijp Lucas niet om dit Jezus in de mond te leggen, want het sluit totaal niet aan bij Jezus liefdevolle boodschap. Wanneer we de inleidingen lezen van de evangelien in de Wiilibrord Bijbel lezen we dat het niet de apostelen waren die de evangelien schreven. De evangelien zijn vanuit dit standpunt voor mij beter te begrijpen. Ik zal maar niet meer zoveel peinzen over de waarheid, Jezus en de Vader zijn de waarheid en zij zijn allebij in mijn hart. In het O.T. zijn voor mij de teksten duidelijker.
Annie

WillyD.J. zei

Ik denk lieve mensen, dat de volle breedte en diepte, hoogt en lengte maar kunnen begrepen worden met ons hart, als daar dan een liefdevol vuur tot volle wasdom mag komen ja dan zijn wij boodschappers van liefde en licht en dan zullen er ook anderen zijn die wij met ons voor-leven welkom mogen heten op hetzelfde pad.
Willy