maandag, 6 okt.'08

Uit het tweede boek Samuël
23, 3b-4

Wie rechtvaardig heerst over de mensen, heerst in diep ontzag voor God. Hij is als een stralende morgenzon die na de regens opkomt aan een wolkeloze hemel en met zijn warmte het jonge groen laat opschieten.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Zou met die rehtvaardige heersers de overheid, de regering of zo worden bedoeld? Wij, gewone mensen, heersen toch niet over anderen?

Anoniem zei

Ik denk dat deze tekst ook aan 'niet-heersers' de uitnodiging kan inhouden om op zo'n manier in 't leven te staan dat mensen licht, warmte, groei-kracht ervaren in onze aanwezigheid. Als we bij mensen terug wat hoop, wat levensmoed kunnen wakker maken na een periode van regens, van moeilijkheden, dan geloof ik dat we goed bezig zijn!

Anoniem zei

In het boek Genesis lezen we reeds dat God de mens heeft geschapen om over alles te 'heersen'.
Wij lezen dit woord dikwijls alsof het betekent dat je boven de ander zou staan, vanuit een zekere machtsverhouding. In wezen is dat ook zo, maar de vraag is wat 'macht hebben over dingen' in bijbelse zin betekent...
Het woordje 'heersen' betekent vanuit bijbelse visie degenen waar je 'boven staat' beschermen, behoeden, leiden, ...
Dus het gaat hier zeker niet alleen over regerings- en staatsleiders, maar over allen die een opvoedende taak hebben: ouders, leerkrachten, opvoeders in het algemeen, enz...
In wezen draagt ieder deze verantwoordelijkheid wanneer hij een medemens ontmoet.

'Wie rechtvaardig heerst over de mensen, heerst in diep ontzag voor God. Hij is als een stralende morgenzon die na regens opkomt aan een wolkeloze hemel en met zijn warmte het jonge groen laat opschieten'.
Da's toch prachtig gezegd !

Laten we ons toevertrouwen aan deze woorden...