zondag, 26 okt.'08

Uit het evangelie volgens Matteüs
22, 37-40

Jezus sprak :
‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod.
Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.
Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Wet en de Profeten staat.’

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Woorden van Moeder Theresa :

Wat je ook doet, zelfs al help je iemand de straat over, je doet dat voor Jezus. Zelfs als je iemand een glas water geeft, doe je dat voor Jezus. Zet in het werk dat je moet doen, hoe klein en nederig het ook is, Christus' liefde om in daden.

Hoe mooi het werk ook is, wees onthecht, wees zelfs bereid het op te geven. Het is jouw werk niet. De talenten die God je heeft gegeven zijn niet van jou, ze zijn je gegeven om ze te gebruiken ter ere van God. Wees groot en gebruik alles wat je in je hebt voor de goede Meester.

Wat moeten we leren? Lankmoedig en nederig te zijn. Als je lankmoedig en nederig bent, leer je bidden. Als je leert bidden, hoor je bij Jezus. Als je bij Jezus hoort, leer je geloven. Als je gelooft, leer je liefhebben. En als je leert liefhebben, leer je dienen.

Breng je tijd door in gebed. Wie bidt, heeft geloof, en wie geloof heeft wil op natuurlijke wijze dienen. Wie bidt, kan slechts geloven, en wie gelooft, wil dat in praktijk brengen. Geloof dat wordt omgezet in daden is dienstbaarheid.

De vrucht van de liefde is dienstbaarheid. Liefde brengt ons ertoe te zeggen: "Ik wil dienen". En de vrucht van dienstbaarheid is vrede.
We zouden allemaal moeten werken voor vrede.

Anoniem zei

Hier horen we van Jezus de korte inhoud en samenvatting van heel ons christen-zijn.
Het eerste en grootste en gebod en het tweede dat gelijk is aan het eerste,God liefhebben met heel ons hart met heel onze ziel en heel ons verstand---lijkt gemakkelijker dan onze naaste liefhebben als onszelf---en toch is het een drie-eenheid---een werkwoord.ml

Anoniem zei

" hoe mooi het werk ook is (. . . .) wees bereid het op te geven , als het de Heer belieft, het is jouw werk niet."
Dat kan pijn doen.

WillyD.J. zei

Heb de Heer lief met heel uw hart,heel uw ziel, heel uw verstand.Heb uw naaste lief zoals uzelf.
De twee grootste geboden die onlosmakelijk van elkaar ons mensen aanzetten om onze grenzen te overstijgen.
Deze boodschap weerklinkt sinds eeuwen en eeuwen, Volgens Huub Oosterhuis (gisteren in de Vleugel te Antwerpen!)Was deze stroming onder de Joden reeds bekent 50 Voor Christus!!!En is ze onder invloed van Jezus wereldwijd bekent geworden en uitgedragen.
Willy

Anoniem zei

Deze twee geboden zijn een en het zelfde, ze lijken verschillend, onze naaste zijn ook wij. We zijn allemaal leden van het zelfde Lichaam, vandaar dat we allemaal in èèn geest zijn, de Christusgeest.
Onze naaste is ons spiegelbeeld. Als we onze naaste vergeven, vergeven we ook ons zelf. Onze naaste heeft hetzelfde zelf als wat in mij is, wij zijn verbonden met elkaar in een geest. Als we liefhebben hebben we God (alles) lief als we haten,haten we (God) ook alles. God is alles en is in alles.
Als je jezelf niet liefhebt kun je je naaste ook niet liefhebben. Er zijn veel mensen die zich zelf niet liefhebben. Het is dus belangrijk dat je eerst van je zelf houdt, want in jou is God. Je houdt dan van God en als je van Hem houdt houd je vanzelf van de ander, omdat God alles is.
Heb daarom alleen de Heer uw God boven alles lief, met geheel uw hart.
Dat wil zeggen, jezelf geven, of vergeten. Dan kun je God boven alles lief hebben, en de wereld overwinnen, of het ego overwinnen kun je ook zeggen.